Běh hasičů do Svatohorských schodů

24.09.2010 12:43

 Zdravím všechny příznivce našeho sboru,

pokud jste se byly podívat teď v Příbrami na svatohorské šalmaji, určitě jste pocítili zvýšený výskyt hasičů. Nebylo to kvůli šalmaji, ale závodu, který zde probíhal. Vlastně pokud alespoň občas čtete naše plánované akce, tak zde napsaná byla také. A o co vlastně v tomto závodu jde? Vždy se složí dvojice, která běží společně. Aby to nebylo tak lehké, každý musí mít zásahové boty a také přilbu. Pracovní stejnokroj PS2 je samozřejmostí. Toto je jen základ co musel každý mít. Na startu, který byl před vchodem do svatohorských schodů z Dlouhé ulice, dostal každý z dvojice dýchací přístroj jako zátěž. Pokud si myslíte že toto už je konec vybavení, které závodníci nesou, tak se pletete. Prvních cca 150 metrů musí ješte dvojice nést dvě hadice „c“ a uzavíratelnou proudnici. Hadice se jim nesmějí rozmotat a na označeném místě je musejí složit a spojit, tak aby se vešli na připravenou podložku. Pak už na ně čeká jen běh nahoru. Teda pokud se tomu někdy běh dá říct. Neběží se úplně až do areálu  Svaté Hory, ale posledním bočním východem se vybíhá ven a běží se okolo Svaté Hory. Poslední kopeček běhu je právě ten okolo areálu. Většina závodníků po doběhnutí je tak vyřízená že si musejí sednout, aby se mohli vydýchat.

Abych se vlastně dostal, proč o tom zde píši, tak naše SDH se této soutěže také zúčastnilo. Letos jsme byly i v nejsilnějším sestavení, postavili jsme čtyři dvojice. Z toho jsme měli dokonce i jednu dvojici holek. Ženy samozřejmě neběží s dýchacím přístrojem.

První naše dvojice startovala už jako pátá. Složení měla Zdeňek a Tomáš Vávrovi, kteří si nakonec odnesli 36. místo s časem 6:04:98. Druhá dvojice která běžela jako osmá byla ve složení Petr Zima a Milan Dušek. Ti si doběhli na krásné 28. místo s časem 5:43:68. Byla to i naše nejúspěšnější dvojice. Neubylo mnoho času a na start se postavili naše „rebelky“ Jana Krátká a Andrea Hrkalová. Holky si také docela mákli a tak si doběhli s časem 7:01:31 pro krásné „bramborové“ čtvrté místo. Na naší poslední dvojici ve složení Aleš Hladký a Lukáš Ručka jsme si museli počkat až na 41. startovní číslo. I když ráno byly trochu více unaveni než obvykle, doběhli v čase 6:04:16 a tak se zařadili těsně před bratry Vávrovy na 35. místo.

Pořádající SDH Březové Hory připravilo pro závodníky ještě doplňkovou soutěž o sud piva. Jednalo se i ní, že oba závodníci (tak jako běželi schody) museli válet plný sud po určené dráze. Ta dvojice, která do doválela v nejkratším čase ho vyhrála. Této soutěže se zúčastnili jen ty dvojice, které se přihlásili po doběhnutí schodů. Od nás to byla dvojice Zimi a Mili, a Janča s Ájou.Kluci musejí asi ještě více potrénovat, aby si když tak příště mohli sud odvést, naše holky svoji kategorii vyhráli.

Chvilku po doběhnutí poslední dvojice byl nástup, kde se předali diplomy všem účastníkům závodu. Každý účastník závodu si také odnesl tričko s logem závodu. Ti co se dobře umístili dostali pohár a věcné ceny.

Snad příští rok se zase na schodech sejdeme

Zimi 

Zpět

Vyhledávání