2. ročník Memoriálu Františka Housky

17.07.2010 12:18

 Dne 17. července 2010 proběhl na hřišti v Obecnici již druhý ročník soutěže v požárním sportu Memoriál Františka Housky pod taktovkou našeho sboru dobrovolných hasičů. Předpověď počasí, kterou jsme měli aktuální jen několik desítek minut před zahájením soutěže se nakonec nepotvrdili. Místo velmi silných bouřek a větru společně s velkým deštěm jsme se dočkali jen polojasné oblohy s pár kapkami deště a příjemnými 25 stupni nad nulou

Lepší počasí jsme si snad už ani nemohli přát. Přípravy na tuto akci začali už několik týdnů před soutěží. V sobotu jsme se sešli u naší hasičárny chvilku po deváté ranní. Vše probíhalo tak jak mělo a již ve dvanáct hodin bylo vše připraveno. Začali přijíždět první sbory dobrovolných hasičů ze všech koutů Příbramska, kteří se chtěli poprat s nástrahami naší obměněné štafety a dvěma koly požárního útoku. Navštívili nás sbory ze Suchodolu, Obořiště, Sedlčan, Horních Hbit, Nové Vsi pod Pleší, Kardavce, Bohutína, Březových Hor, Rosovic a Čisovic. Závodilo se ve dvou kategoriích, a to muži a ženy. Začátek soutěže se přece jen trochu opozdil, avšak počasí stále drželo a byli jsme rádi, že tomu tak je.

Po nástupu družstev, minutě ticha za zemřelé hasiče a rozlosování startovní čísel jsme se mohli vrhnout do bojů o putovní pohár. Jako první se na start postavili domácí kluci z Obecnice. I z toho důvodu, aby všem ostatním předvedli, jak má asi vypadat štafeta. V našem podání to byli kluci Jenda (okno), Zimi (kladina), Střesi (gumy), Hany (sud) a tradičně Alda na pití piva. Alda patří v této disciplíně bezesporu mezi špičku v okrese, a proto mu toto místo náleželo po právu. Dosáhli jsme krásného času 57,34 sekund, což byl v kategorii mužů třetí nejlepší čas. Holkám se štafeta víceméně také povedla. Škoda jen Verči Vackové, která seskočila z kladiny o trochu dříve, než měla a musela ji absolvovat znovu. Běželi ve složení Žaneta (okno), Verča (kladina), Marťa (gumy), Ája (sud) a "finišovala" Hanka, která patří mezi nejlepší pijačky piva u ženského domácího družstva.

Nakonec dosáhli až na čas 83,30 sekund, který stačilo jen na šestý čas (horší byly už jen holky z Březových Hor). Po štafetě byla krátká, asi 10ti minutová přestávka, během které jsme museli rozebrat překážky a honem rychle se jít připravovat na požární útok, kterým jsme zahajovali. Běželo se na 2 široké B a sklopné terče s elektronickou časomírou, kterou přivezli a obsluhovali kluci z Horních Hbit. Jelikož se (dle nových nařízení) muselo běžet na přetlakový ventil, časy byly o trochu horší, než by jste mohli vidět například na Brdské lize nebo na soutěži v Obořišti. Dosáhli jsme ale slušných 31,54 sekund. Holky byly ještě o trošku horší (35,93). Druhé kola útoků se běželi na jiný přetlakový ventil a bylo to znát. V průměru se dosahovali časy až o 3 vteřiny lepší. My jsme si polepšili na 25,31 a holky na 30,25. I přes to jsme ale na tzv. bednu nedosáhli. Zajímavý byl souboj o třetí místo v kategorii mužů, kde SDH Obořiště spadlo na bramborovou příčku jen o 34 setin sekundy. Uřadujícím Sedlčanům se bohužel udělal uzel na prvním B, a tak jim unikl pohár minimálně za třetí místo. Třešničkou na dortu byly dva útoky dětí z okrskového Kardavce, za který jsme jim připravili krásný dort s hasičským autem. Putovní pohár si nakonec odvezli kluci z Horních Hbit. První příčku v ženské kategorii vybojovali "krajské" hasičky ze Suchodolu. A zde jsou kompletní výsledky:

 

Na závěr bych chtěl jmenovitě poděkovat Jirkovi Viktorovi, Petru Zimovi, Petru Hrubcovi, Martinovi Kuchařovi, Jardovi Vackovi, Lukášovi Doležalovi a všem ostatním, kteří se podíleli na přípravách a průběhu této soutěže. Dále bych chtěl ještě poděkovat Přemku Petrákovi alias DJ Kolombo, za super zvukovou kulisu a moderování soutěže, ještěJardovi Bartůňkovi a spol. za prvotřídní startování a měření útoků, SDH Kardavec za zapůjčení druhé kádě, SDH Obořiště a SDH Suchodol za zapůjčení přetlakových ventilů, OÚ Obecnice za zapůjčení lavic a stolů,Martinovi Sirotkovi za umožnění pořádání akce na hřišti TJ Slavoje Obecnice a za zajištění občerstvení po dobu soutěže a Simoně Kudějovéza skvělou fotodokumentaci celé soutěže.

Snad jsem na nikoho nezapomněl. Už teď se těšíme na další ročníky a věříme, že budou minimálně stejně tak povedené, jako byl ten letošní. Co víc si snad přát? Více vyrovnaných výkonů, pěkně počasí a všem zúčastněným i nezúčastněným družstvům spoustu sportovních úspěchů v požárním sportu.

Za SDH Obecnice Zdeněk Vávra

Zpět

Vyhledávání